söndag 1 maj 2011

söndagsbilden-tager vad man haver buketter


En av de stora fördelarna med att bo i ett hus med uppväxt trädgård är att man från april till ja, nästan november, kan plocka "tager vad man haver" buketter. Som här, i ett hörn hittade jag en, hyacint(!), i ett annat lite påskliljor, några kvistar päronträd (med små ljuvliga bollar av ej utslagna blommor) och räddaren i nöden, lite hallonkvistar. Hallonkvistar är tjusigt ostyriga. På sensommaren, är nästan inget blommar, förutom oreganon, sena rosor och stockrosor brukar jag plocka in riktigt långa, gänliga, spretiga hallonkvistar och ha i vas eller kruka.

Vi hade turen att flytta in i ett hus där en rosentusiast, skulle man kanske kunna kalla henne, hade bott. Många, många sorter. Första året plockade jag rosor ända in i sena hösten. Tyvärr var jag inte personen att vårda den bäst. Jag har gjort mina försök, tro mig. Beskurit när björken fått musöron, jagat rotskott, men ändå, det vill sig inte. Tror att rådjuren också är medskyldiga. De smyger sig in här och njuter av mina knoppar. Vi får ju rosor forfarande, absolut, men som första sommaren blir det inte.

Jag och trädgård. Ja, jag vet inte. Älskar min men den förpliktigar. Jag drömmer om snirkliga gångar och stora rabatter men mina egna, jag vet inte, där saknas idéer. Jag jobbar på och försöker förvalta det vi fått, drar ogräs och krattar löv. Men jag tänker också att jag ska ge det tid och min plan är att om jag tar en, bara en idé jag har och genomför varje år, så kommer jag till slut ha kommit en bit på väg.

Tillsvidare, köper jag vackra blommor till vår trapp, de tycks trivas där till min stora glädje. Jag vill ha en såndär riktigt välkomnande trapp. Kör samma tema varje år, lavendel och pelargon. Bra när man vet vad man gillar i allafall.

 Och kantklipper gör jag. Det blir så snyggt då och ogräset längst bak ser man mindre. Till min hjälp i år har jag Gardenas trimmer, med batteri och plastkniv istället för snöre, som bara går av. Som min snälla man köpte till mig idag.

Ett långt inlägg om bukett som blev trädgårdsfunderingar. Fler fina söndagsbilder kan ni hitta hos fabriken.

Kram!

5 kommentarer:

 1. Vilket härligt trädgårdsinlägg. :)
  Vi har också en gammal trädgård med en mängd rosor. Försöker hålla efter så gott det går. Men visst är det en massa jobb.
  Din bukett gillar jag skarpt.

  SvaraRadera
 2. Åh vad fint - såna buketter är dom allra allra finaste! Och jag håller med om allt vad gäller trädgården - roligt, svårt och lite jobbigt emellanåt ;)

  SvaraRadera
 3. Åh, lyckos med en sådan rikedom att ösa ur. Här där allt är nytt aktar vi oss noga för att avlägsna några tappra små grenar :) Och visst är det tudelat med en trädgård. Ibland har jag full fart framåt med massor av planer och tankar. Sedan tappar jag denna styrfart och tänker var i hela friden skall jag börja? Någonstans kommer man väl kan tänkas. Om inte annat så får man lov att njuta av sina krukor!

  SvaraRadera
 4. Marie-Louise2 maj 2011 21:28

  Så vackert! Visst är det härligt att hitta nya kombinationer av grönt. Fast tusan vad kallt det är hoppas att det inte fryser bort alla knoppar!! Kram

  SvaraRadera
 5. Ljuvlig bukett. Och fina ord om trädgård. Jag vill ha en lummig trädgård med stora rabatter och små rum. Men jag vette fanken hur det ska gå till. Jag kanske också ska ta tag i en idé varje sommar. :-)

  SvaraRadera